Rabu, 18 Januari 2017

1ST GIVEAWAY BY BAJETCIPUTSELEREBESAR

                                                                 



                                                             Assalamualaikum...



Tempoh GA : 25 Dis 2016 - 31 Jan 2017

Pengumuman pemenang : 5 Feb 2017 πŸŽ‚

Jumlah pemenang : 5 orang (mungkin lebih) 

πŸ‘‰Pemenang dipilih melalui Survey.org πŸ‘ˆ 

Hadiah : Sourvenir dari Korea 

Klik Banner untuk Join!!!! 

Selasa, 10 Januari 2017

CARA SEMAKAN CTOS & CCRIS

Credit Tip Off Service (CTOS)

CTOS biasa dikaitkan dengan Blacklist tetapi sebenarnya CTOS merupakan lead information system yang berfungsi untuk memberi maklumat kepada bank & institusi kewangan untuk menilai risiko pemohon pinjaman panel.
CTOS tidak membuat penilaian atau memberi pendapat tentang mana-mana peminjam. Ianya hanya menyimpan rekod tentang pinjaman sedia ada dan pinjaman lama yang dibuat peminjam.
Maklumat ini amat berguna kepada pemberi kredit seperti institusi kewangan dalam proses penilaian pemohon pinjaman. Oleh itu, besar kemungkinan apabila anda memohon pinjaman baru, institusi kewangan akan merujuk kepada sistem CTOS untuk maklumat tentang anda dan pinjaman lama anda.


Semakan Data CTOS

Sekiranya anda ingin tahu sama ada nama anda tersenarai dalam CTOS anda boleh melawat laman web CTOS Sdn Bhd atau melawat CTOS service centre di:
CTOS Sdn. Bhd Unit A-8-4,8th Floor, Megan Megan Avenue 1, No 189, Jalan Tun Razak, 50400, Kuala Lumpur, Malaysia Tel: 603-27708833 Fax: 603-27708834
CTOS service centre juga boleh membantu anda:

(1) mendapat customer training
(2) memperbetulkan maklumat salah disebabkan kesilapan dalam sistem
(3) merekodkan settlement hutang lama dalam sistem

Cara Semak CCRIS

Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS)


CCRIS memproses data kredit yang diterima daripada institusi kewangan secara automatik dan menggabungkan maklumat tersebut ke dalam laporan kredit. Data ini akan dibekalkan semula kepada institusi kewangan yang memohon untuk mendapatkan maklumat kredit pelanggan.

Sistem CCRIS dikendalikan oleh Biro Kredit yang ditubuhkan di bawah Akta Bank Negara Malaysia 1958 dan telah beroperasi sejak tahun 1982. Biro Kredit Bank Negara Malaysia, seperti biro kredit lain di seluruh dunia, pada amnya mengumpul maklumat kredit peminjam daripada institusi kewangan dan menyalurkan semula maklumat tersebut kepada institusi kewangan berkenaan dalam bentuk laporan kredit melalui sistem yang dikenali sebagai Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (Central Credit Reference Information System, CCRIS):

Institusi kewangan menyediakan kemudahan kredit kepada pelanggan sama ada untuk tujuan perniagaan atau peribadi. Bagi membantu institusi kewangan menilai dan membuat keputusan berkenaan permohonan kredit, institusi kewangan tersebut memerlukan maklumat terkini dan tepat mengenai bakal pelanggan mereka. Oleh itu, maklumat dalam laporan kredit boleh membantu institusi kewangan membuat keputusan berdasarkan maklumat yang mencukupi berhubung dengan permohonan kredit.
Anda boleh memohon semakan data dalam sistem CCRIS di laman web mereka:

Isnin, 9 Januari 2017

Jumaat, 6 Januari 2017

Khamis, 5 Januari 2017

SELAMAT HRI JADI ALEESYA







Happy birthday anak mama...

PUTRI FARZANA ALEESYA..

TURN 5 

Semoga jadi anak yang solehah dan berjaya dunia 

akhirat...Mama ayah sayang awak..

Jangan nakal2 tau..

Menu simple je ala-ala western gitew..

Anak2 request nak makan spagethi..

So layankan jela permintaan diowang tue..







SERIUS SEDAP GILER KEK NIE....

HIGH RECOMENDED!!


MUKA ADA SENYUM...


BUDAK PANTANG NAMPAK MAKANAN!!



BILA LAPAR DA XPANDANG CAMERA
PN EN SHUBEN I NIE..


MENU ALA WESTERN

SEGMEN BLOGLIST JAN - FEB 2017

SEGMEN BLOGLIST JAN - FEB 2017 | Assalamualaikum, tanpa panjang bicara dijemput kawan-kawan untuk menyertai segmen pendek ini.


Secara ringkas :

1. Buat entry dengan tajuk " Segmen Bloglist Jan - Feb 2017 "

2. Follow blog www.notashalimar.blogspot.my

2. Copy banner diatas dan share.
Share:

Rabu, 4 Januari 2017

Selasa, 3 Januari 2017

CONTEST | MENANGI PERCUTIAN KE SURIA RESORT






Assalamualaikum dan selamat pagi...
 Firstly nak ucapkan terim kasih kepada blog shahirah sebab buat contest yang super duperr hebat hadiahnye memang kaw kaw lumayan..Pakej percutian tue...
Korang pn boleh join n menang contest nie..
Just klik Banner di bawah nie..

Ok nak bagitau sebab ape aku nk join n nak menang contest nie..

Sejujurnya memang aku xpernah dengar pun nama Suria Resort nie..Bila aku google dan tengok sendri baru aku tahu kat sini rupanya ade pantai yang paling cantik dan pemandangan yang menarik sebabnye betul-betul dekat dengan pantai..

Nak mandi laut pn dekat jalan kaki je..Kalau nak tau anak aku nie memang suka mandi kolam..Sampai kecut jari pn xpe, janji diowang puas main air dan dapat berendam..

Kalau ade rezeki anak aku, insyaallah mama akan bawak kamu semua mandi dan berseronok kite satu family kat sini..Paling penting pengalaman dan kenangan tue yang tidak boleh dibeli..😘

http://www.syahirahvaliant.com/2016/12/contest-menangi-percutian-ke-suria.html