Ahad, 30 Oktober 2016

KEK MARBLE PELANGI SEDAP

Resepi ini I kongsikan berdasarkan pengalaman sahaja dan jom layan resepi dibawah:


Bahan-Bahan

  • 2 sudu makan susu cair 
  • 6 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum + 2 sudu teh baking soda (campur sebati dan ayak)
  • 2 cawan gula halus (KURANGKAN BAGI YANG XSUKA MANIS)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 1/2 cawan margerin (XDE MARGERIN I GUNA BUTTER)
  • pewarna ikut selera

Cara Buat Kek Marble Pelangi

#1: Siapkan bekas kemudian masukan gula dan margerin, gunakan pemutar elektrik dan putar sehingga kembang atau boleh juga gunakan tangan. it's OK

#2: Masukan telur ke bekas lain dan basuh telur tersebut. Selepas tu masukan telur sebiji-sebiji kemudian putar sehingga sebati.

#3: Sementara itu lengserkan acuan 9 inchi dengan sedikit tepung dan margerin dan pastikan rata ke seluruh bahagian acuan. Boleh gunakan acuan bulat atau empat segi tetapi, belang akan nampak lebih cantik bila gunakan acuan bulat.

#4: Kemudian masukan campuran tepung sedikit demi sedikit sampai habis dan gaul sebati. Kemudian masukan juga esen vanila dan susu cair, gaul sebati.

#5: Dan bila adunan dah siap adunan tadi di bahagikan kepada 3 bahagian. 2 bahagian ditambah pewarna dan 1 bahagian tak ditambah pewarna pun tak ape.

#6: Setelah semua bahagian diwarnakan kemudian belang-belangkan adunan mengikut warna. Ambil sebanyak 3 sudu makan adunan untuk setiap lapisan dan ulangi langkah tersebut sampai adunan habis.

#7: Bila mewarna dah selesai, barulah dibakar sampai masak. Bakar pada suhu 165 darjah celsius selama lebih kurang 50 minit.

Bila gunakan mesin, jangan berhentikan semasa sedang mengadun dan jika menggunakan tangan harus pukul lama sedikit sebab adunan mesti rata dan kembang. Demikianlah resepi kek marble pelangi muudah yang I kongsikan dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

Jumaat, 28 Oktober 2016

MAJLIS GRADUASI 6 TAHUN

Al-kisah semalam..aku cuti sebab nak p konvokesyen anak aku si sara..Diam tak diam da 6 tahun umur anak aku..Cepat tul masa berlalu..Malam sebelum hari graduasi, aku p cari barang-barang die..Tudung ngan kasut sekolah je pn..sebabnye anak aku p sekolah pakai seliper..So nanti da jimat la die tahun depan xpayah beli kasut lagi..hihii..

Pagi-pagi da bangun siapkan sara..Eisya pun aku bawak sekali..Nk suh ayah die p memang xla..sebab ayah  ade kawad pagi nie..So macam biasa antar adik aiman dulu pastu terus gerak..Tempat konvo anak aku pn xtau kat mana..Google punya google, jumpe la..Kalau xtau tempat memang xjumpa..Berpusing jugak la aku cari tadi..Nasib ade akk nie tumpang aku sekali..Laki die keje,so die tumpang aku..

Sampai je dewan CT Catering, ya allah..kecik ssesangat..Ngan parents bawak anak kecik, ramai betul orang xmuat dewan..Sepatutnye buat la kat dewan yang lebih besar sikit..Selesa tuk parents yang bawak anak..Nasib baik aku xbawak aiman..Kalau xmau die menangis..

Tengah sembang2 ngan akk nie aku xperasan plak anak aku da naik pentas..huhu..xsempat nak amik pic die..Tapi xpela..nanti ada gambar yang photographer amik boleh la tengok..Nie je pic yang sempat mama amik sayang..
Senyuman manis sidara saya

Selesai sudah konvokesyen 6 tahun

Tahniah sayang!!

Majlis Graduasi Tabika Kemas 2016

Selasa, 25 Oktober 2016

SAMPLE PERCUMA!!!

38 Sample Barangan Yang Anda Boleh Dapat Secara PERCUMA !


Siapa kat sini sukakan sample percuma? Mesti suka kan? Dah la percuma, lepas tu terus hantar ke rumah. Siapa yang tak nak, kan?
One thing I like pasal dapat sampel percuma ni ialah kita boleh test samada produk tu sesuai dengan kita ke tak. Contohnyalah, masa anak I umur setahun lebih, I try bagi dia sample baby food yang I dapat secara free. Baru bagi satu suap, muka dan badan anak I dah merah padam sebab tak tahan dengan lactose / laktosa dari susu lembu.
Terus dia muntah. Baru dia nampak ok balik. Tak lama lepas tu I try lagi sekali untuk perisa lain yang takde lactose, baru dia ok sikit. Tapi takdelah I beli memandangkan dah tahu kondisi anak sendiri. I think home cook is the best. Lagi-lagi bila kita yang buat sendiri. Gerenti sedapp hihi
Same goes to susu untuk mommies yang mengandung. Nak dijadikan cerita, rezeki I murah masa mengandung. Semua susu untuk materna mom I dapat free je. Tak pernah beli langsung. Sampaikan terlebih-lebih dan expired lepas bersalin. Silap juga tak pass kat orang lain tapi masa tu takde kawan dekat yang pregnant.
Bila sebut bab free sample, I terkenang suatu kisah. Teringat masa zaman sekolah dulu, ada kawan satu kelas ni nakal sikit. Ada je idea dia nak buat. Masa kami form 4 – form 5 macam tu, dia pergi kumpul keratan free samples majalah especially dari majalah-majalah wanita dan majalah-majalah baby.
Apa yang dia buat, dia pergi isi nama kawan-kawan yang dia nak kenakan. Contohnya, kalau ada free sample sanitary pad, dia pergi isi nama budak-budak lelaki kelas kami. Yang perempuan pulak, dia pergi isi nama untuk sample-sample susu atau diapers. Bila dia isi borang free sample, syarikat brand tersebut akan terus pos produk tu ke rumah atau alamat yang dah diisi. Gigih betul kawan I tu menyakat orang hahaha
I pun pernah terkena. Pada suatu hari yang indah, punyalah happy dapat surat. Ingat ke dari peminat hihi. Rupa-rupanya surat beserta hadiah dari brand XYZ. Sempat jugak kawan I tu kenakan I. Cehh. Masa tu I tak sporting. Terkejut bila sample susu baby sampai rumah. Mama tanya kenapa I dapat free sample susu. Risau juga diorang fikir bukan-bukan.
Yelah..umur baru belasan jagung tapi dah dapat sample susu baby (nak jugak defend diri sendiri kan hahahaha). Mak mana yang tak terkejut kan. Esoknya masa pergi sekolah I moody. Ni semua gara-gara kawan I yang nakal tu. Tapi dia gelak je. Tak jadi I nak marah tau. Yelah…dah personaliti dia sentiasa riang gumbira. Sampai sekarang dia nakal. Kat fb pun dia sakat orang. Bababbb karangg…
Anyway, rupa-rupanya nak dapatkan free sample ni ada lagi. Kalau dulu kita kena isi borang dan pos surat tu kat kat company. Sekarang ni kita just isi particulars online je and terus company tu pos kat rumah. Macam biasa, kenalah isi nama, alamat dan no tel. Selalunya ada disclaimer yang data personal kita beri tu takkan disalahguna. Apa lagi, jom dapatkan sample percuma dari produk-produk yang I akan list kat bawah lagi stok masih ada.
I pun ada disclaimer: I tak jamin stok masih ada atau tidak di saat you apply for free sample ni yea. So silalah baca terms and conditions. Membacakan amalan yang mulia  
And don’t be suprised yang kebanyakan barang-barang sample ni adalah untuk ladies/mommies and babies ye. Korang jangan pulak jadi macam kawan I yang nakal tu pergi kenakan kawan-kawan yang lain yea. Tapi nak kenakan sekala sekala pun takper hahahaha

FREE SAMPLES Barangan babies, mommies & children
Susu/Cereal
11. Karihome free sample (yang ni kena call yea)
Diapers
12. Whoopee free sample (yang ni kena email whoopee@peoplengrit.com )
 Barangan mommy/baby
18. Suvana Organic free sample (Lembah Klang sahaja) ***yang ni dah habisss

FREE SAMPLES  Barangan wanita
Sanitary Pad
23. Intimate
 Pembersih peribadi wanita
 Facial wash / Skin care
26. Nano White Fresh free sample (tarikh tutup 30 April 2016)
28. Clarins UV Plus Anti- Pollution – Kena collect kat kaunter sebelum 30 April 2016

Lain-lain

FREE SAMPLES  Random
Syampu
32. Dove

Diapers dewasa 

Minuman/Makanan

Sabun detergen

Nota:
**Some of the free sample requests require you to register as a member. Fret not, the registration is free.
**Beberapa permintaan sampel percuma memerlukan anda untuk mendaftar sebagai ahli. Jangan risau, pendaftaran adalah percuma.
 Seronok kan bila dapat free samples? Ok…jom online window shopping pula. Jom tengok 10 Barang Menarik yang anda boleh beli melalui online.

KEBAKARAN DI HOSPITAL SULTANAH AMINAH JOHOR BAHRU

Assalamualaikum...


Kejadian Kebakaran dilaporkan berlaku di Blok wad pesakit luar Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru pada kira-kira jam 8.17 pagi tadi.

Punca dan kerosakan masih di siasat. Api telah berjaya di kawal . Laporan penuh akan dikeluarkan oleh pihak Bomba dan Hospital pada petang nanti.


Semoga tiada yg cedera serius baik pesakit, pelawat atau kakitangan hospital.


Kebakaran di tingkat 2 HSA





Keadaan hospital yang terbakar



Bertabahla wahai ibu-ibu



Semoga dipermudahkan urusan



#PRAYHSAJB MV terbaca di whatsapp mengenai kebakaran di wad icu dan labour room Hospital Sultanah Aminah, semoga semua di dalam lindungan Allah. Sama2 kita doakan keselamatan pesakit dan kakitangan  Hospital Sultanah Aminah. Amin

Isnin, 24 Oktober 2016

AKU BENCI PERAMPAS SUAMI ORANG!!!

Sebagai perempuan, kita semua ada perasaan yang sama, tak banyak pun mesti ada sedikit perasaan seorang perempuan. “Apa, perasaan korang bila ada perempuan lain yang tercuba, tergatal, termesej, tecall, tergedik kat boyfriend atau laki korang? sakit hati kan? tipu hokay kalau tak sakit hati. ”

Aku selalu pesan dekat diri sendiri kalau aku mencuri hak orang lain, aku menyebabkan orang lain menangis, aku menyebabkan hati orang lain terluka, aku menyebabkan hidup orang lain kucar kacir !

Aku benci perampas! aku tak suka mereka rampas hak orang lain. Aku tahu, perampas ni ada banyak sebab untuk mereka merampas, sebab mereka gatal, miang dan gedik. Perangai dah macam tu, tak tahu malu. Sanggup buat apa saja untuk kepentingan mereka sendiri sampai sanggup lukakan hati orang lain.

Dia tahu dia lebih cantik dan kaya, maka dia fikir dia boleh buat apa saja terhadap sesiapa pun, termasuklah merampas hak orang
Mereka ni tak reti nak hormat hak orang lain. Buktinya, dia dah tahu yang orang tu dah ada bini or suami or awek or tunang, tapi si perampas tak guna ni tetap datang menggoda dan memiangkan diri mereka dalam usaha merampas hak milik seseorang itu. Aku dah biasa sangat tengok benda ni.LIVE LAGI!!.So, memang takde tertulis pon kan hukum merampas hak orang. Tapi benda ni selalu terjadi. So, nak hukum macam mana?This Is Reality.Not fantasy!!
Dan aku juga tau perkara yang melibatkan hati dan perasaan ni bukan dalam kawalan kita. Sebab hati kita bukan komputer yang boleh diprogram atau di format berulang kali. Tapi kita masih ada akal untuk membuat pertimbangan wajar dan rasa belas sesama makhluk.
Mungkin ada yang kata tiada niat untuk merampas, tak terfikir pun lagi untuk merampas, hanya berkongsi kasih. Oh come on. Jangan tipu. Aku pasti, bagi seorang wanita, apabila telah berada dalam satu perhubungan yang melibatkan cinta, dia pasti mahukan satu ikatan yang pasti, iaitu perkahwinan. Semua wanita begitu.
Walaupun kau kata ini soal hati, bukan kemahuan kau, tapi fikirlah. Dalam pada kita sibuk menjaga dan pentingkan hati kita, kadang-kadang kita tak sedar atau buat-buat tak sedar bahawa ada hati lain yang terluka dan menjeruk rasa. Cubalah letakkan diri kita dalam kasut dia.
Apa perasaan kau kalau satu-satunya yang amat penting dan bermakna dalam hidup kau, dirampas dari kau tanpa kerelaan?
Ingatlah. Kita takkan mendapat kebahagiaan yang kita idamkan dengan cara merampas kebahagiaan orang lain. Kalau pun kau dapat memiliki dia, dalam hati kau pasti ada perasaan tak tenang dan tenteram. Lain lah kalau isteri pertama redha dan benarkan suami dia berkahwin lain.
Tapi cuba kau bayangkan, isteri mana yang sanggup berkongsi suami, orang yang diharapkan untuk sehidup semati, memberi perlindungan dan kasih sayang sampai ke mati.
Fahamilah apabila seorang wanita telah bergelar isteri, bermakna dia telah menyerahkan hati jiwa dan raganya untuk si suami. Ya, hanya suami. Tapi kalau suami pun mahu diambil oleh orang lain, lalu apa yang tinggal pada dia?
Dalam hal ni, aku tahu lelaki yang paling lemah, sebab pasti mereka akan kalah dan tunduk dengan desakan nafsu. Tapi ingatlah, Allah jadikan kita orang perempuan orang yang kuat dari segi mental dan dalaman, berbanding kaum lelaki yang hanya kuat dari segi fizikal. Sebab itu orang perempuan dijadikan sebagai ibu, sebab kita kuat.
Jadi kalau orang lelaki lemah mentalnya, kita yang kuat ni lah kena pertahankan pendirian kita.
Wujud lagi manusia2 macam ni yang sanggup robohkan rumahtangga orang lain demi cinta dan kepentingan diri sendiri? Dalam telefon tu siap GELAK KETAWA lagi berharap kekasih dia ceraikan bini dia tanpa sebarang rasa MALU dan BERSALAH hanya kerana lelaki tu cintakan kau dan kau cintakan dia? Sanggup dia suruh bini dia tu mintak cerai agar dia dapat bersama dengan kekasihnya seorang suami orang? Aku tak boleh bayang betapa runtuh dan remuknya hati seorang isteri dan juga anak2 mereka kalau dengar perbualan ni.
AWAS ini  peringatan. sila ambil pengajaran. tak kisah la pada pakwe ke makwe ke laki orang ke bini orang ke. jangan ambil hak orang. kalau kita ambik hak orang, orang akan ambik balik hak kita. jangan rampas awek orang. jangan nak berskandal mandal.. sebab kita tak tahu nasib kita esok lusa. mungkin lagi teruk balasannya. Aku percaya pada karma.

Jangan diambil sesuatu yang bukan milik kita. be aware. Sekian terima kasih. Dan yang pasti AKU BUKAN PERAMPAS!!!

TERATAK RIVER VIEW

Sabtu dan ahad nie tempat kerja aku ade buat aktiviti camping kat Teratak River View tanjung malim 2 hari 1 malam..Mau xpenat aku dibuatnye..selesai sambut besday en suami, pagi2 nie kena bangun kemas-kemas barang tuk bercamping esok..penat die jangan cerita la..

Pukul 6 pagi aku bangun masak koew teow goreng, siap2 packing baju then dalam kul 8.30 kiteorang gerak..anak2 happy lagi sebab aku cakap ngan diorang yang kite semua nk tidow dalam hutan..haha..bagi pengalaman kat diorang belajar macam mane rasanye duduk dalam hutan..padahal tempat tue xdela hutan sangat..

Sampai-sampai kiteorang dirikan khemah..rehat jap makan2 then berendam dalam air..Lepas Zohor bersiap2 untuk aktiviti jungle tracking..Aku surrender la sebab xlarat nk dukung si aiman..Beg sandang aiman pun aku tak bawak..So ayah diowang bawak 3 orang putri2 tue pergi jungle tracking..Aku dengan aiman stay kat khemah je..Panas gler kot dok dalam khemah..Nak xnak kna dok gak la sebab aiman mengamuk nk tdow..

Dalam panas2 aiman tidow..aku tukang kipas die..lenguh jugak la tangan aku nie..sekali ngan aku tertidow..Sedar2 aku tengok diowang da balik dari jungle tracking..So ape lagi, terjun sungai la mandi..Kelakar tengok anak aku yang kecik nie..xtahan sejuk..

Malam plak ade bakar2..sesi BerBBQ..Lepas isyak diowang da start bakar..Lepas da makn2 kiteorang pun masuk tidow..Jam da pkul 2 pagi anak aku xnak tidow2..penat aku berjaga malam tadi..Nak dekat kul 3 baru die tidow..

Bangun pagi kul 8 aku siap2 mandi..uishhh..sejuk giler air kat sini..Padanla muka da selalu sangat mandi air panas..menjajau aku mandi pagi tue..Nak suh mandi sungai memang xla..semalam da puas berendam..

Lepas mandi & sarapan, ade aktiviti sukaneka..Untuk kanak2 cri gula dalam tepung dan untuk dewasa tiup belon sampai pecah..Xsangka plak yang suami aku nie boleh plak die menang acara tue..Kalau nak suruh aku tiup memang xla..Anak2 suka la dapat gula2 free..

Selesai acara sukaneka, kiteorang pun berangkat balik ke rawang..Sampai rumah sume terbongkang macam ular sawa kekenyangan..haha..Pape pun kiteorang enjoy..Happy sangat2 dapat meluangkan masa dengan keluarga sendiri..Bukan selalu dapat macam nie..


Keluarga Mias Global SDN BHD
Teratak River View, Tanjung Malim

Senyuman yang membuatkan ramai perempuan cair..

Hamper tempat pertama acara tiup belon sampai pecah


Keseronokkan aiman terpancar kat muka die..


Sorry abang..terpaksa snap pic abang tengah tidow..hihih




SECOND SURPRISE

Lambat sikit aku upload pic tuk surprise birthday en suami sebab minggu nie aktiviti full sangat-sangat..Kali nie aku nak buat lain dari yang lain..Aku nak buat kejutan kat tempat kerja suami aku..Nie pun last minit baru aku cari surprise planner..So, da dapat tukang buat surprise dan deal ape yang aku nak aku pn bank in wlaupun biasa2 je tapi aku nak die ingat yang aku tak pernah lupa birthday die..

Pagi nie message akak tue dan kiteorg pun jumpe kt tepi bustop pulapol..dalam pkul 9 lebih macam tue la aku ngan kakak tue p masuk pulapol..Sampai-sampai je boleh plak laki aku xperasan yang aku nie da ade kat belakang die...baik punye surprise..hihi...siap rakam lagi..ape daa laki aku nie xromantik btul..hhahaa..tapi xpelah bab nie memang xbape nk romantik tapi bab lain ehem2..pandai plak romantik2 nie..hihii

Kad ucapan tuk besday tue, aku buat simple2 je..xsempat nk upload kat blog..nah aku tepek kat sini sekali..tahun nie xde hadiah tau abang..Cuma nie je yang mampu sayang buat tuk abang..Harap abang suka..

Lastly, sayang nk ucapkan semoga abang sihat selalu, dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki dan smoga segala impian abang menjadi realiti...I love You so much!!


Jumaat, 21 Oktober 2016

SURPRISE BIRTHDAY FOR EN HUBBY

Alhamdulillah syukur ke hadrat illahi kerana telah mengurniakan aku seorang suami yang boleh terima aku seadanaya dan bapa kepada anak2 aku...dikesempatan ini, sayang nak ucapkan selamat hari lahir buat abang semoga diberikan kesihatan yang baik, dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki dan dilindungi dan diredhai oleh Allah s.w.t..untuk besday tahun nie, sayang xde hadiah nak bagi kat abang..insyallah ade rezeki nanti ade la..yang sayang mampu buat ialah surprisekan abang..sayang harap abang suka.. ari nie suami aku kj petang n balik kul 11 malam..kelam kabut la aku balik dari kerja trus terkejar-kejar ke kedai beli barang-barang untuk menyiapkan surprise die..da beli barang sampai rumah aku terus masuk dapur buat kek untuk die..tapi kek xdapt nk amik pic sebabnye melekat kat dalam periuk..huahuahua...sdeyy gler..xpela nnt sayang belanja abang makan kek ye..anak-anak aku pun sibuk la meniup belon bagai..da setup cantik2 ngan lilin kat bilik n belon pn da gantung bagai so kiteorang pun tuggu la ayahnye balik..tup2 dengar bunyi motor so kami anak beranak dok belakang pintu..bila da smpai depan pintu tadaa..."happy birthday ayah"...senyum sampai ke telinga en suami.. Bila nak masuk bilik aku tutup mata die..tadaa....senyum lagi sampai xterkata apa2..tue baru surprise kat rumah..kite sambung lagi di entry yang len..meh aku nk kongsi skit pic surprise malam tadi kat rumah..








Sabtu, 8 Oktober 2016

HARI SUKAN TABIKA KEMAS TELIPOT

Sempena hari sukan negara, tabika kemas telipot telah mngadakan hari sukan tabika kemas telipot 2016 bertmpt di pdg telipot..setelah hampir smggu ank2 aku berlatih,akhir smpai jga hari yg ditungu2..

Pgi2 da bgun siap2kn diowg..skli ngn si aiman pn aku kjut die wlupn tau die tgh lena tdow..maaf adik mama trpksa kjut adik sbb xde org nk jga..so da siap2 smpai la kmi kt pdg tlipot tue..skangkang kera je dri umh aku..mmg dekat sgt2..

Acara pn brmula kul 8.30 dan berakhir jm 11.00..skjap je..ank aku amik bhgian lompat gelung,hntu pocong..tp pic msa diowg lawan xdan nk amik sbb dkung si kecik nie..dpt tgok dri jauh je..tahniah syg..sara naib johan umh kuning, eisya johan umh merah..

Nie serba sedikit pic yg aku smpat ambil..wlupn sesibuk mna kite, luang kn la sdkit masa tuk mereka..aku ska bawak ank2 aku brjalan..spendtime sama2..boleh mengeratkn lg hubungan kekeluargaan..insyallah nnt mama bawak ank2 mama bercamping pula..tnggu di blog akn dtg..cekidott..








ANUGERAH TERINDAH

Sejak2 da ade blog nie,mcm2 nk share..ok..mlm nie aku nk throwback mengenai my hero sorang nie..hero kesayangan mama ayah..alhamdulillah allah mkbulkn prmintaan aku tuk dapat baby boy..
Masa mgandungkan aiman nie xbnyak ragamnye..no mornink sickness,no mgidam yg bukan2 n senang nk lahirkn die..Myb sebab ank da rmai kot??😂😂

Aiman sepatutnya kluar pada 20.7.2015..tp disebabkn excited raya pnya pasal,aiman kluar pada hari raya ke 2 iaitu 18.07.2015..sebenarnya mlm raya lgi da sakit tapi aku gagahkn jugak la p berjalan raya umah mk mertua kak aku kt felda teloi..sembang pnya sembang,mkan punya makn mlm tue ondway balik aku da sakit2 prut..kjap2 mgeras..tp aku tahan lgi smpai la pgi raya ke 2 tue aku bgun tdow tgok da ade tnda2 nk brsalin..

Pgi tue sempat la aku mkn ktupat rendang sbgai alas prut spya aku ade tnaga nk teran baby nnt..smpai hospital kul 12.30 cek ctg n bukaan da 5cm..ape lg kna tolak LB la jawabnye..hospital sultan abdul halim sungai petani ni aku respek sgt dri segi layanan die mmg bgus..xpyah ko nk tnggu lama2,bilik LB pn bnyk yg kosong..kebersihan terjamin..xmcam hospital sungai buloh..eh melalut plak smpai ke situ ye..hihii..

Bila da smpai LB, doktor dtg cek n suami aku pn ade skli dlm tue sbb aku nk suh die tgok sndri mcmne rasanye sakit nk bersalin nie..sakit dtg 5 mnit 5 mnit..aku da xthan n doctor bg aku ubt tahan sakit..kna sdut gas..mkk oii penangan gas tue buat aku mamai skjp..rasa nk tdow je..pusing kiri xkna pusing kanan xkna..sakit nie la yg mmg pling2 aku xska..rasa mcm nk tecabut nyawa menahan sakitnye tue..

Misi dtg cek bukaan da 8cm n die suh aku teran..sebenarnye aku takut nk teran wlupn ank da 3..takut tue tetap ade..sekali teran doc ckp da nmpk kpala baby, teran lg n teran..5 6 kali jgak la aku teran..aku igt da kuar sume..rupanye xkuar abh..last tran bru la rasa lega..sgala sakit td smua trus hilang bila dgr suara baby ngis..alhmdulillah..allah prmudahkn urusanku..tepat jam 3.38 ptg lahirnya putra yg ditunggu2..

Patut la aku teran bnyk kali sebbnye baby aku nie kluar besar semcam..xpadan ngn mknye..hihii..trima kasih pada kwan2 dan kluarga yg mndoakan aku dan baby selamat & sihat..trma kash jga buat suamiku sebb sudi teman aku dri awal aku masuk smpai la lhirnya zuriat yg ditunggu2 nie..satu2nya waris kuat dlm kluarga..mama syg kamu..kmu adlh anugerah yg terindah dlm hdup mama n ayah..mama doakan kmu mmbesar dngan sihat serta patuh pada agama dan dapt mmbanggakan mama ayah suatu hari nnt..insyallah..😘😘





My sugarplum 🍑 : Putra Aiman Ziyad
Age I Got Pregnant 👣: 27
Age I Gave Birth 👶: 28
Due Date 📆: 20 July 2015
Day I Gave Birth 🎂: 18 July  2015
Time In Labour ⏰: 2.40 p.m
Time Born ⏰: 3.38 p.m
Natural or C section 🏥: Normal
Weight 🎊: 3.6 kg
Hospital 🚑 : Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani, Kedah

Jumaat, 7 Oktober 2016

KEK COKLAT CHEESE BERHANTU

Tengok tajuk pn da seram..hihi..tp seram2 pn sdp dimakan..haa..nie salah 1 projek aku pasa masa lapang..aku da lma nk buat kek nie tp slalu je xde masa..n klau da tringin sgt2 nk mkn, aku bli je..paham2 jela klu bli nie ade je yg xkna kt tekak nie..last2 aku cri resepi dan try buat..percubaan pertama aku berjaya dengan jayanya..jgn tgok pada rupa..tngan aku nie bukan la tngan seni..comot skit bab nk melorek2 nie..ntah ape2 cork je yg aku buat tue..harap jgn gelak..rasa kek nie sgt2 la sdap!!aku bg 5 bntg..ceh pji dri sndri nmpk..tp serius sdp gle..insyallah kalau ade rezeki lebih aku nk buat bizz nie suatu hari nanti..doa2kan la smoga dipermudahkan..












TRIP KE CAMERON, BUKIT TINGGI & BUKIT FRASER

Hari nie aku nk throwback n cite jenjalan masa cuti awal muharam ari tue..first kiteorang p bukit tinggi yang ada bangunan ala-ala french gittew..da lama tringin nk p sana tgok ade ape kt atas tue..not bad la tempat die..orang xramai sangat sebab kiteorang sampai atas pn da nk dekat magrib..bla da sampai atas, ape lgi aktiviti yg wajib kna buat ialah 'berselfie la kami 1 kluarga..sape2 yg nk mai sini aku syorkan korang sediakan duit yg mencukupi sebab makanan & minuman kt sni smua mahal2 belaka..n kalau nk naik atas, korang boleh naik lepas pkul 6.30 sebab masuk free je..hihii...kalau uolls nk naik awal pn boleh je tp kna bayar la..dewasa rm13 dan kanak2 rm8..bg aku yg ade anak ramai nie,paham2 jela..janji ank2 aku happy..

#shortvacation

#colmartropicale
#bukittinggi
#cactus
#beefarm
#ladangtea
#bukitfraser
#02102016